Har du mottatt oppsigelse eller blitt avskjediget - og er uenig i dette?
Husk å kreve forhandlinger innen to uker!
Retten til å kreve forhandlinger etter Arbeidsmiljøloven I Norge har vi som kjent et sterkt stillingsvern. Det kreves at arbeidsgiver har saklig grunn til å gå til oppsigelse av et arbeidsforhold. I etterkant av en oppsigelse eller avskjed har lovgiver bestemt at begge parter har rett til å kreve forhandlinger.
Arbeidsmiljøloven (heretter kalt Aml.) § 17-3 Aml. § 17-3 har en egen bestemmelse om forhandlinger. Bestemmelsens første ledd lyder; «Arbeidstaker som vil gjøre gjeldende at en oppsigelse eller avskjed er ulovlig, at det er brudd på lovens regler om fortrinnsrett eller at det har skjedd en ulovlig midlertidig ansettelse, innleie eller suspensjon, kan kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Det samme gjelder hvis arbeidstaker vil kreve erstatning på grunn av forhold som nevnt i første punktum.»
Av bestemmelsen leser man at forhandlinger også kan kreves dersom man mener at det foreligger brudd på lovens regler om fortrinnsrett eller at det har skjedd en ulovlig midlertidig ansettelse, innleie eller suspensjon.
Rett til å kreve forhandlinger Uansett – har du mottatt en oppsigelse eller avskjed, og mener at denne er usaklig eller ulovlig, har du rett til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Det er en rettighet som arbeidsgiver ikke kan nekte arbeidstaker.
Dersom arbeidstaker stevner arbeidsgiver for retten med krav om at oppsigelsen er usaklig og dermed ugyldig, eller opplyser at han har til hensikt å reise søksmål uten at forhandlinger er gjennomført, kan arbeidsgiver også kreve at forhandlinger med arbeidstaker skal gjennomføres.
Regler for å kreve forhandlinger Forhandlingene må kreves skriftlig innen to uker fra oppsigelsen eller avskjeden fant sted. Retten til forhandlinger gjelder uavhengig av hvilket grunnlag som ligger bak opphøret av arbeidsforholdet.
Dersom forhandlinger kreves, så skal forhandlingene gjennomføres. Bestemmelsen krever at «Arbeidsgiver skal sørge for at forhandlingsmøte blir holdt snarest mulig og senest innen to uker etter at kravet er mottatt.», jfr. Aml. § 17-3 (3).
Vi viser til en nylig avsagt kjennelse fra Borgarting lagmannsrett - LB-2024-3300, som er en viktig påminnelse om at det er arbeidsgiver som har ansvaret for at det avholdes forhandlingsmøte når det kreves. Utviklingen i rettspraksis, har gått i retning av å skjerpe arbeidsgivers aktivitetsplikt for vurderingen av søksmålsfrister.
I kjennelsen presiseres det at arbeidstaker først vil ha nødvendig oppfordring til å gå til sak når arbeidsgiver har gjort det tydelig overfor arbeidstaker at forhandlinger ikke vil finne sted, og at arbeidsgiveren må bære risiko for eventuelle uklarheter.
Arbeidsgiver bør derfor tydelig og skriftlig avklare situasjonen knyttet til gjennomføringen av forhandlingene. I den konkrete saken var konsekvensen av arbeidsgivers manglende avklaring, at søksmålet fra arbeidstakeren (som kom nesten 9 måneder etter oppsigelsen) ble tillatt.
Rett til å ha med rådgiver i forhandlingsmøtet Arbeidsmiljøloven har ingen regler for hvordan forhandlingene skal gjennomføres. Det er lovregulert at begge parter har rett til å la seg bistå av rådgivere.
Forhandlingene skal være avsluttet senest to uker etter datoen for det første forhandlingsmøtet, med mindre partene blir enige om å fortsette forhandlingene.
Hvis begrunnelsen for oppsigelsen ikke er gitt i oppsigelsen, kan arbeidstaker kreve at den gis skriftlig før forhandlingsmøtet. Dersom krav om begrunnelse ikke er gitt før møtet kan arbeidstaker be om at begrunnelsen gis i forhandlingsmøtet.
Fra forhandlingene skal det settes opp protokoll, som skal underskrives av partene og deres rådgivere.
Fornuftig å kreve forhandlinger Vår klare anbefaling til partene er å benytte seg av retten til å kreve forhandlinger. Vi opplever gang på gang at det har svært gode grunner for seg at partene blir «tvunget» til å sette seg ned sammen, med sine respektive rådgivere, i kort tid etter at opphøret av arbeidsforholdet har skjedd – for å snakke sammen.
Mulighet for å bli enige utenfor rettssalen - sluttavtale Har arbeidsgiver fått med seg all relevant informasjon før de tok sin vurdering og beslutning? Ny informasjonen kan få betydning for arbeidsgivers beslutning. Eller kanskje arbeidstakeren er villig til å akseptere en varig endring i sin stilling, enten det gjelder arbeidsoppgaver, arbeidssted eller stillingsprosent. Mulighetene er mange. Gjennom retten til å kreve forhandlinger er partene gitt en «siste» mulighet til å forsøke å løse en tvist knyttet til opphør av arbeidsforholdet, uten at saken bringes inn for rettssystemet. Den muligheten er det verdt å utforske.
Les vårt nyhetsbrev om sluttavtaler, https://www.lovende.no/nyhetsbrev/sluttavtale-avtale-om-opphor-av-arbeidsforhold
Les vårt nyhetsbrev om rett til å kreve drøftingsmøte, https://www.lovende.no/nyhetsbrev/vurderer-du-a-ga-til-oppsigelse-eller-avskjed
Retten til å kreve drøftelsesmøte og retten til å kreve forhandlinger er ansett som viktige elementer i arbeidstakeres rettigheter.
Dersom arbeidsgiver ikke oppfyller disse rettighetene, vil dette bli vektlagt når retten skal ta stilling til om oppsigelsen skal anses som saklig eller ei. Arbeidstaker kan kreve erstatning dersom arbeidsgivers saksbehandling i forbindelse med oppsigelsen er kritikkverdig. Dette gjelder uavhengig av om retten finner oppsigelsen ugyldig. Erstatningen skal fastsettes til det retten finner rimelig hensyntatt arbeidsgivers og arbeidstakers forhold og omstendighetene for øvrig.
Har du, eller noen i ditt nettverk behov for advokatbistand ifm. en oppsigelse eller en avskjed, bistår vi gjerne. Vi holder kontorene åpne for advokatbistand i hele sommer, og vi kan også i år treffes i Pollen under Arendalsuka!
Ferien nærmer seg – det er mye å glede seg til
Annicken og Heidi Lill ønsker våre klienter og samarbeidspartnere en riktig God Sommer.